Çocuk dünyaya hiçbir davranışları bilerek gelmez. İyi kötü, güzel çirkin, doğru yanlış gibi değer yargıları yoktur. Ör.” Hadi kızım, açıver ağzını; yoksa ağabeyin yiyecek.” diyerek kıskançlık duygusunu öğrenmesini biz sağlıyoruz.
Ya da kafasını duvara çarpmıştır, kendisinin çarptığını düşünmesini sağlamak yerine tepkimiz; ” eşşek kapı neden kızımın kafasına vurdun?” diyerek biz de kapıyı döveriz. Bu şekilde onlara kendi davranışlarımızı, hatalarımızı kabul etmeden karşımızdakini suçlamayı ve şiddet kullandırmayı öğretiriz.
*Çocuklarınızla arkadaş olmayın; anne baba olun!
*Arkadaşlıkta eşitlik var, oysa siz eşit değilsiniz; anne babasınız.
*Etkili anne baba olup onu dinleyin. Nasihatçi değil, refakatçi olun.
*Çocuğun üstüne düşmeyin, onunla ilgilenin.
*Küçük yaşlarda sorumluluklar verin; yemeğini kendisi yesin. Bir kaşığı ağzına yerleştiremeyen çocuk hayatta ne yapacak?
*Bazı konularda seçim hürriyeti verin. Yaşayarak öğrenmesine izin verin.
*Nereye gittiğini bilen insanlara dünya çekilip yol verir. Bizde nereye gittiğini bilen çocuklar yetiştirelim.
*En önemli özelliğimiz; “ sakin olmak” olmalı; çocuğumuzla ilişkimizde öfke ve telaş gibi aşırı tepkilerden kaçınmalıyız. Sakin olmayı başarabilmek, profesyonel anne baba olma gereğidir.
*Çok sinirlendiğimiz sabrımızı taşırdıkları zamanlarda aşırı tepkiler vererek kendilerine güven duymalarını engelleyip,sağlıklı kişilikler geliştirmelerini engelliyoruz.
*Çocuklar genellikle ilgi görmek istediklerinde bizi kızdırma yolunu seçer; yaramazlıklarının temeli budur. Sakin olmak,” benim ilgimi bu şekilde çekemezsin, olumlu davranışlar gösterdiğinde benim dikkatimi çekebilirsin!” mesajı verip onun ilgisini çekecek fırsatlar sunmak gerekir.
*Çocuğun pahalı şeylere ihtiyacı yoktur. Onun ihtiyacı olan şey, ailesiyle zaman geçirmesidir.
*Onlara yaşamlarını daha iyi hale getirmek için ne yapabileceklerini ve sahip oldukları için nasıl mutlu olacaklarını öğretin.
*Çocuklarınızı disipline etmek için yetersiz ve tembel davranırsanız; arkadaşlarına, öğretmenlerine kötü davranan bir bireye sahip olursunuz.
*Okuldayken size ihtiyacı olduğunda yanında olun. İşinizi kesinlikle mazeret göstermeyin.
*Ufak yada büyük hatasını gördüğünüzde kırıcı olmadan düzeltin ve şimdikinden daha iyi yapmasını sağlayın. Hatalı yaptığı şeyleri özgüven kazansın diye övmeyin. Çocuklar sizi izlerken, dinlemekten daha çok öğrenirler.
Eşler birbirlerine aşk ve sevgi ile davranırsa, çocuğa aile olmanın değerini göstermiş olurlar. Çocuklarla vakit geçirmelerini sağlayın. Sizin değil; kendi hayalleriyle büyüsünler…
Çocuk Gelişim Uzmanı Hava KOCAASLAN